Jadi Primadona Lagi! Jenis Ikan Hias Air Tawar!

Daftarikan.com – Indonesia dijuluki sebagai negara maritim yang artinya negara dengan banyak kawasan lautan dan sebahagian besar mata pencarian masyarakatnya adalah sebagai seorang nelayan.

Diperhitungkan bahawa Indonesia mempunyai wilayah lautan yang luas, iaitu 3.000.000 kilometer persegi. Yang terbagi dan tersebar di berbagai daerah. Laut sendiri dikatakan sebagai tempat untuk mempertahankan kedaulatan Tanah Air

Adanya fakta ini melatar belakang banyaknya bermunculan jenis ikan yang bertebaran didalamnya. Bukan hanya yang layak dikonsumsi tetapi ada juga yang sengaja di budidayakan bahkan untuk hiasan

Bagi para pecinta ikan hias, sudah tentu akan melakukan apa saja asalkan hobinya tetap tersalurkan. Pastilah Harga bukan menjadi masalah yang besar.

Secara sederhana ikan hias merupakan salah satu jenis ikan yang tidak diperuntukkan untuk dimakan namun hanya untuk dijadikan hiasan, penghibur ketika lelah, mahupun untuk memperindah rumah.

Menjadikan ikan sebagai haiwan peliharaan juga mempunyai manfaat lho, bukan hanya sebagai pengindah ruangan anda, tetapi ada sisi positif lain yang harus diketahui. Khususnya bagi pecinta binatang yang satu ini.

Ikan hias dapat menghidupkan suasana rumah dan lebih berwarna.

Ikan hias dipercayai mampu mengurangkan rasa stress akibat aktiviti seharian. cukup dengan memandang indahnya akuarium yang berisi ikan Anda, akan membuat perasaan menjadi terbukti boleh lebih tenang dan otak boleh lebih berkonsentrasi.

Memandang ikan yang berenang dalam akuarium, mempunyai terapi yang dapat menurunkan tekanan darah, dan tubuh akan jauh lebih rileks lagi.

Lalu apa saja sih jenis ikan hias yang sekarang banyak diminati dan dicari-cari? Ikan hias bukan hanya berasal dari perairan laut namun juga banyak ikan hias menakjubkan yang ditemui diair tawar. Dan kini masih menjadi trending topic dikalangan pecinta ikan.

Di Indonesia jenis ikan air tawar sangatlah melimpah, kurang lebih terdapat 363 jenis yang hidup di dalamnya, dan sering diekspor ke negara luar. Ikan hias air tawar juga lebih mudah untuk dibudidayakan dari pada ikan hias air laut.

Berikut jenis ikan hias air tawar yang banyak diminati dan masih hangat diperbincangkan. Yuk simak jenisnya!

 

1. Ikan Hias Black Phantom

Banyak yang menyatakan bahawa Ikan hias jenis mempunyai nama yang cukup mengerikan. black phantom atau disebut juga sebagai ikan hantu hitam. Ikan hias ini mulanya berasal dari salah satu sungai di hutan Amazon.

Dilihat lebih teliti, ikan hantu hitam fizikalnya mirip dengan belut elektrik namun dengan versi kecilnya. Hal ini kerana pada bahagian perut terdapat sirip bergelambir dan bergerak mengalir mengikuti air.

Ikan ini mempunyai warna hitam hampir pada seluruh tubuhnya, ya sesuai dengan namanya. Umumnya ikan hantu hitam mempunyai garis berwarna putih pada bahagian ekornya.

 

2. Ikan Hias Botia

Salah satu ikan yang mendunia dan banyak diburu oleh para pecinta ikan hias air tawar adalah Ikan hias botia. Jenisnya pun berbeza-beza, seperti ikan botia badut, ikan botia macan dan ikan botia India.

Memelihara Ikan botia dapat memberikan kesan warna yang kontras dan lumayan mencolok pada akuarium Anda. Hal ini kerana biasanya ikan botia tubuhnya berwarna kuning keemasan. Pada dasarnya Ikan ini lebih aktif pada malam hari dan dapat memberikan variasi indah pada akuarium Anda.

 

3. Ikan Hias Mas Koki

Banyak yang menyebut bahawa Ikan hias mas koki merupakan jenis ikan yang wajib ada pada akuarium ikan air tawar. Ikan hias mas koki atau carassius auratus mempunyai sirip ekor ganda yang disebabkan oleh mutasi.

Pada awalnya ikan mas koki, pertama kali dipelihara di China sekitar 1000 tahun lalu. Ikan ini dikenali sebagai jenis ikan dengan rawatan yang sangat mudah, penghambatnya hanya pada tingginya nafsu makan yang sukar dikondisikan.

Mas koki akan tetap menelan makanannya dan tidak akan berhenti sampai makan habis, diperlukan nutrisi yang tinggi pada makanan agar ikan ini tidak mati kelaparan dan tetap memancarkan warna yang cantik.

Jika berlebihan memberi makan, akan menyebabkan ketidakseimbangan pencernaan di dalam perut ikan dan pastinya akan membahayakan kesihatan. Jenis ikan mas koki sangat banyak dan mempunyai harga yang relatif murah mulai dari Rp 15.000 hingga Rp 70.000-an ribu rupiah.

 

4. Ikan Hias Louhan

Sebuah Akuarium air tawar boleh dikatakan tidak akan pernah lengkap jika belum mempunyai jenis ikan louhan ini. Tak salah jika dikatakan seperti itu, dari covernya saja ikan louhan sangatlah menarik hati, tak jarang banyak masyarakat yang menyimbolkan sebagai pembawa keberuntungan dan kemakmuran.

 

Siapa sangka ikan cantik air tawar yang satu ini pernah jadi primadona dikalangan pecinta ikan beberapa tahun yang lalu lho, adanya hal tersebut menjadikan harga jual ikan louhan melonjak cepat menjadi sangat mahal.

 

5. Ikan Hiasan Neon Tetra Ikan Neon Tetra boleh ditakrifkan sebagai sejenis ikan yang sangat bergantung kepada kehadiran rakan-rakan di sebelahnya, Ikan Neon Tetra akan berasa kurang senang jika melakukan. Jika anda ingin memelihara, pastikan anda membeli lebih daripada satu untuk memastikan ikan tenang. Saiz hiasan Neon Tetra agak kecil dan akan membuatkan akuarium anda kelihatan lebih cantik. Pasti nampak kelakar kalau nampak berenang sana sini beramai-ramai, wah, cantik sangat kalau dibayangkan.

 

6. Ikan Hiasan Molly Ikan molly adalah sejenis ikan yang pemalu, ia akan segera bersembunyi jika melihat orang yang tidak dikenali. Tetapi penyelenggaraannya agak mudah, daripada saiznya yang tidak terlalu besar. Jadi ia sangat sesuai jika diletakkan di dalam akuarium anda. Jangan terlalu agresif jika memelihara ikan Molly, kerana dikhuatiri sifat pemalunya akan membuatkan ia tertekan dan matang jika mendapat banyak tekanan dari luar.

 

7. Ikan Arwana Siapa yang tidak kenal dengan jenis ikan sultan ini. Namanya yang unik dan mirip dengan salah seorang pelawak di Indonesia membuatkan dia akrab di mata orang ramai. Ikan arwana atau scleropages Formosus sering disebut sebagai ikan siluk merah, ikan haruan atau ikan syurga oleh orang ramai. Arowana sendiri berasal dari Asia Tenggara yang hidup di air tawar. Saiz badannya agak panjang, sering dipanggil serupa dan dikaitkan dengan naga dalam mitologi Cina. Harga ikan arowana juga merugikan kocek dan setiap jenis mempunyai nilai jualan yang berbeza. Harga jualan termurah ialah IDR 30,000. Berbeza dengan arowana jenis Platinum, nilai jualannya boleh melonjak sehingga Rp 5.7 bilion. Tetapi malangnya populasi arwana kini terancam kepupusan dan tidak digalakkan untuk diperdagangkan lagi, kerana ramai orang bodoh mengambilnya dari habitat aslinya sehingga sukar untuk membiak. Memang agak menghairankan, bagaimana keindahan alam semula jadi jadi pelbagai jenis ikan ini tidak ditemui di mana-mana. Pencinta ikan hiasan pasti akan bersaing untuk mendapatkannya.